Χώρος Αλληλεγγύης και Δράσης Υπόστεγο – Κείμενο Αυτοπαρουσίασης, 2013-2015)

fulladio-front-back-page fulladio-inside-pages

Το Υπόστεγο είναι μια προσπάθεια να απαντήσουμε στην επίθεση που μας γίνεται, δημιουργώντας τις δικές μας δομές αλληλεγγύης, σε μια εποχή που η φτώχεια, η απόγνωση και η καταστρατήγηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελούν τον κανόνα. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μόνος δρόμος είναι η συλλογικότητα και η πραγματική αλληλεγγύη χωρίς εθνικά, θρησκευτικά, φυλετικά κριτήρια, που θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μας μέσα στην κρίση. Για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών της εξαθλίωσης. Για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!Σίγουρα δε μας περισσεύουν. Όμως με δημιουργικότητα, αγωνιστικό πνεύμα και αλληλεγγύη θα βρούμε λύσεις, ακολουθώντας τη λογική «ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί, ο καθένας παίρνει με βάση τις ανάγκες του». Από την άλλη δε χαριζόμαστε σε κράτος και δήμους. Ό,τι μας παίρνουν από τους φόρους, απαιτούμε να επιστρέφεται σε κοινωνικές παροχές. Στην κατεύθυνση αυτή ενέργειες όπως συλλογικές κουζίνες, ανταλλακτικά παζάρια, μαθήματα αλληλεγγύης αλλά και αγώνας ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, διακοπή παροχής ρεύματος ή νερού, αποτελούν τους άμεσους στόχους μας.

Το Υπόστεγο είναι μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του λαϊκού και εργατικού κινήματος, ώστε αυτό να βγει δυναμικά στο προσκήνιο και να διεκδικήσει όσα του στερούν τόσα χρόνια. Για να βρούμε νέες μορφές στο επίπεδο της γειτονιάς που θα σπάνε την εργοδοτική τρομοκρατία, για να δώσουμε μάχη ενάντια στην ανεργία, στην επισφαλή, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, στις απολύσεις και στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για να στηρίξουμε τα μαχόμενα, αγωνιζόμενα σωματεία και να αποτελέσουμε σύνδεσμο στο τοπικό επίπεδο, μεταξύ των εργαζομένων και των σωματείων τους. Για να διεκδικήσουμε αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση των ανέργων, απαλλαγή τους από τη φορολογία… Αλλά πάνω απ’ όλα για να αγωνιστούμε για σταθερή εργασία και αξιοπρεπή ζωή για όλους!

Το Υπόστεγο είναι μια προσπάθεια ανάδειξης ενός άλλου μοντέλου ζωής, ενός άλλου πολιτισμού, μακριά από την εμπορευματοποιημένη και μαζική κουλτούρα. Νέων μορφών έκφρασης και δημιουργίας, που δε θα έχουν σκοπό το κέρδος αλλά την αναβάθμιση της αισθητικής μας και την προώθηση άλλων αξιών, όπως η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, η αντίσταση και η αγωνιστικότητα. Δεν ανεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως απλούς καταναλωτές μιας βιομηχανοποιημένης κουλτούρας, γι’ αυτό παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αναζητούμε νέους δρόμους πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οργανώνουμε προβολές ταινιών, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, δανειστική βιβλιοθήκη, μαθήματα αυτομόρφωσης, ομάδες ανάγνωσης, για να βάλουμε μια άλλη λογική, για να έρθουμε σε επαφή με ένα πολιτισμό που θα χτυπά το φόβο και την αδιαφορία και θα διαδίδει αξίες χρήσιμες για την καθιέρωση ενός άλλου προτύπου ζωής!

Το Υπόστεγο είναι μια προσπάθεια να χτυπήσουμε το ρατσισμό, τις φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Οι «από πάνω» όταν χτυπούν δεν κάνουν διακρίσεις, γι’ αυτό και ότι μας διασπά, με εθνικά, θρησκευτικά, φυλετικά κ.α κριτήρια, μας κάνει πιο αδύναμους. Αναγνωρίζουμε ότι η χρυσή αυγή και οι λοιπές φασιστικές ομάδες είναι κομμάτι του συστήματος στο νέο ολοκληρωτισμό που μας ετοιμάζουν. Θεωρούμε χρέος μας να μην τους επιτρέψουμε με την ψεύτικη αλληλεγγύη τους, να αποκτήσουν δεσμούς με την κοινωνία για να διασπείρουν ανενόχλητοι το μίσος, για να δηλητηριάσουν συνειδήσεις. Δεν τους φοβόμαστε, άλλωστε οι αξίες μας είναι πιο ισχυρές. Θα τους διώξουμε από τη γειτονιά μας, όπως είμαστε σίγουροι ότι θα εξαφανιστούν από κάθε γειτονιά.

Τι είναι το Υπόστεγο;

Είναι μια νέα συλλογικότητα, μια νέα μορφή του κινήματος από εργαζόμενους, ανέργους, μαθητές, μετανάστες που πήραν την πρωτοβουλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν ενάντια σε όσους μαυρίζουν τη ζωή μας, ενάντια σε ό,τι μας πληγώνει, ενάντια σε ό,τι εξευτελίζει την ανθρώπινη υπόσταση…!

Στόχος του Υποστέγου είναι να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε σκέψεις και εμπειρίες, ελπίδες και οράματα, να ανακαλύψουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της δράσης και της ελεύθερης έκφρασης για να απαντήσουμε στην απόγνωση, το φόβο, την απάθεια, τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Για να αγωνιστούμε μαζί, για μια ζωή με αξιοπρέπεια!

Πώς λειτουργεί;

Η λειτουργία του Υποστέγου βασίζεται στην ισότιμη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών γι’ αυτό και οι αποφάσεις συνδιαμορφώνονται μέσα από τη Συνέλευσή του. Σ’ αυτή συμμετέχουμε όλοι και όλες, χωρίς αποκλεισμούς και μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αποφασίζουμε για τις κινήσεις μας, τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες του χώρου μας και τις δράσεις των θεματικών ομάδων π.χ ανέργων, πολιτισμού κτλ. Η διαφορετικότητα δε μας φοβίζει, αντίθετα έχουμε ανάγκη από νέες, πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις.

Είμαστε ανεξάρτητοι πολιτικά και οικονομικά από τους θεσμούς του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΕ. Χωρίς οικονομική αυτοτέλεια θα είμαστε εξαρτημένοι, θα ρίχνουμε νερό στο κρασί μας και τελικά θα γινόμαστε έρμαια σε σχέδια άλλων.

Σχολιάστε