Ανοιχτή Συνέλευση «Βαβέλ»

(κείμενο αυτό-παρουσίασης)

     Ζούμε εμείς οι «τυχεροί» σε δύσκολους, αλλά και ενδιαφέροντες καιρούς. Σε ένα κόσμο όπου τον δημόσιο λόγο ελέγχουν οι επαγγελματίες πολιτικοί και οι κάθε είδους «ειδικοί» (δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, στατιστικολόγοι κτλ.), όπου η πολιτική αδιαφορία συμπλέκεται με τον λαϊκισμό, όπου η διαφορετική άποψη αποσιωπάται, γραφικοποιείται και αν χρειαστεί καταστέλλεται…

     Κάποιες/οι σκεφτήκαμε ότι η ζωή μας έπρεπε να έχει νόημα πέρα από τη στενή και συγκεκριμένη διάσταση αυτής της μιντιακής δημοκρατίας των αγορών. Αντί λοιπόν να κλειστούμε στον εαυτό μας και να παρακολουθούμε δελτία ειδήσεων και ανούσιες συζητήσεις μπαρουφολογίας, αναζητήσαμε το νόημα έξω από εμάς, προκειμένου να μην γίνουμε απλώς παθητικά αντικείμενα της ιστορίας, προς χρήση και ξεσκαρτάρισμα. Έτσι αποφασίσαμε να παλέψουμε ενάντια σε όλους τους τρόπους, με τους οποίους οι άνθρωποι καταπιέζουν, εκμεταλλεύονται, επιβάλλονται και απανθρωποποιούν ο ένας τον άλλο, μέσα από αγώνες, που ελπίζουμε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ μας και θα δημιουργήσουν αξίες διαφορετικές, από αυτές με τις οποίες είναι διαποτισμένη η κοινωνία.

     Πιστεύοντας στην τεράστια δύναμη των ανθρώπων για αντίσταση και στην ικανότητα τους να πραγματώσουν το αδιανόητο, βουτήξαμε προς τα εμπρός και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την ανοιχτή συνέλευση «Βαβέλ»∙  μια νέα ομάδα στο αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης «Υπόστεγο», όπου βρισκόμαστε, συζητάμε ο καθένας με τη γνώμη της/ου, μακριά από κομματικούς, δημοτικούς ή άλλους μηχανισμούς και προσπαθούμε να ψηλαφίσουμε το μέλλον μιας διαφορετικής κοινωνίας, όπου η λέξη αλληλεγγύη θα πάρει τη θέση της λέξης ανταγωνισμός.

     Οι απαντήσεις μπορεί να μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα, όμως παραμένουν αμετάβλητες σε επίπεδο αρχών. Τσακίζουμε τα εμπόδια στην ελευθερία μας, παλεύουμε ενάντια στους φραγμούς. Ενάντια στην αποξένωση, την άγνοια, την κατάθλιψη, την ανάθεση, τις ιεραρχίες, την ξέφρενη ανάπτυξη, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τον φασισμό και την εκμετάλλευση κάθε είδους και μορφής.

    Άλλωστε σε έναν κόσμο τόσο μεγάλης αδικίας δεν είναι δύσκολο να βρεις από κάπου να ξεκινήσεις, κάτι σημαντικό να πράξεις. Ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε, έχει σημασία και τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στη μοίρα.

Και δεν ξεχνάμε ποτέ τα λόγια του ποιητή του <<αντισταθείτε>>

Το ζήτημα έχει πια τεθεί

Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε όπως αυτός ο δραπέτης

Ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντί του

Μιχ. Κατσαρού (Κατά Σαδδουκαίων)

     Σε έναν πρώτο κύκλο δράσεων, η Ανοιχτή Συνέλευση «Βαβέλ» θα αναπτύξει τις έννοιες της πολιτικής αυτονομίας/αυτοοργάνωσης και της από-ανάπτυξης. Εξετάζοντας τις συνέπειες των φαραoνϊκών αλλαγών, που σχεδιάζονται στην περιοχή μας, με την κατασκευή Καζίνο, Mall και 5.000 νέων κατοικιών στην ήδη τσιμεντοποιημένη Αττική, η «Βαβέλ» θα προσπαθήσει να δώσει βήμα σε απόψεις «μειοψηφικές», να πληροφορήσει υπό ένα πρίσμα διαφορετικό από αυτό των Μ.Μ.Ε., να προτείνει άλλους τρόπους, διαμορφώνοντας πολιτικές συνειδήσεις.

babel.steki@gmail.com

στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Αργυρούπολης «Υπόστεγο»

(25ης Μαρτίου 38, Αργυρούπολη)

https://ypostego.wordpress.com/